top of page

Waarom een zebrapad zo belangrijk is

Het eerste zebrapad in Nederland is in 1949 door de ANWB aan de Terheijdenseweg in Breda gerealiseerd. Na 72 jaar heeft Breda opnieuw een primeur: nu met het eerste GlowVision zebrapad aan de Ginnekenweg. Waarom is het nodig om zebrapaden verder te verbeteren? Eerst een stukje geschiedenis.

glow in the dark zebrapad oversteekplaats in nederland
GlowVision zebrapad | Ginnekenweg Breda

Baanbrekende vinding, letterlijk!

Na de Tweede Wereldoorlog nam het aantal autobezitters sterk toe. Dit zorgde ervoor dat de wegen onveilig werden voor overstekende voetgangers. De eerste oversteekplaatsen kenden twee rijen met witte metalen spijkers. Deze spijkers waren onvoldoende zichtbaar. In Slough, Groot-Brittannië werd het eerste "officiële" zebrapad op 31 oktober 1951 in gebruik genomen, nadat ruim 2 jaar was getest op verschillende locaties in Engeland en met verschillende patronen zoals hier te zien is.

In het eerste jaar na het landelijk uitrollen van een groot aantal zebrapaden, daalde het aantal voetgangers dat overleed als gevolg van een aanrijding met 11%! Ook zorgde het zebrapad na verloop van tijd voor orde op een weg, duidelijke regels voor het oversteken en voor de vindbaarheid van de oversteekplaats.

Verkeersdeelnemers in Nederland moesten wennen aan het zebrapad. In een artikel uit het "Het Parool" [1] uit 1954 is te lezen over het respect voor de zebrapadgebruikers in Engeland en Frankrijk. Over Nederlandse weggebruikers werd geschreven:

"Onze fietsers en automobilisten hebben wat de eerbiediging van de voetganger betreft nog veel te leren."

De eerlijkheid gebied te zeggen dat in de beginjaren de Nederlandse voetgangers géén voorrang genoten op de zebrapaden, en dat voorrang verlenen een uiting van hoffelijkheid was.


Aansprakelijkheid

Voetgangers die gebruik maken van een zebrapad zijn gelukkig wettelijk beschermd. Dit betekent dat de bestuurder een auto, motor of fiets aansprakelijk is voor de gevolgen van een ongeval met een voetganger op het zebrapad. Helaas is oversteken op veel plekken in Nederland nog steeds gevaarlijk en vallen er nog elk jaar te veel dodelijke slachtoffers.


Zichtbaarheid is doorslaggevend

Met GlowVision willen wij de kans op ongelukken op zebrapaden verlagen door de zichtbaarheid te verhogen. Door gebruik van het GlowVision systeem zijn zebrapaden beter zichtbaar en maken wij het oversteken een stuk veiliger voor voetgangers. Meer weten over hoe GlowVision werkt? Lees dan deze blog!


Wilt u meer weten over het GlowVision systeem?


Bronnen

[1] AMSTERDAMS DAGBOEK DE VOETGANGER. "Het Parool". Amsterdam, 05-07-1954. https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010834883:mpeg21:p002

Meer weten over de mogelijkheden van GlowVision?

Heeft u vragen over GlowVision en wilt u in contact komen met onze specialisten? Neem gerust contact met ons op!

2021001_62_PS.jpg

In opdracht van de gemeente Breda heeft GlowVision een zebrapad uitgerust met GlowVision.

Foto 31-03-2021 10 08 19-minWEB_edited.jpg

Het innovatieve bedrijf Burtec wilde het systeem GlowVision voor veiliger parkeren.

bottom of page